informatie informatie
Coming-out

Na het scoren van een doelpunt bij een voetbalwedstrijd omhelzen en zoenen spelers elkaar. Niemand kijkt daar vreemd van op. Dat mag. Dat heeft niets met homoseksualiteit te maken. Voetballers zijn niet homoseksueel. Het zou maar slecht zijn voor het image en de transferwaarde als je openlijk homo was.

Fanatiek rennen de jongetjes achter de bal, over het grasveld. Ze willen stoer zijn, mannelijk. 'Homo, vuile homo' schreeuwen ze naar elkaar. Ze zijn dertien, veertien, de toon is gezet. Twintig jaar geleden was 'mietje' het ergste scheldwoord, toen 'flikker', nu klinkt 'homo' al erg genoeg. Waar denken pubers aan bij dat woord? Aan mannen in leer of in travestie? Homo's lijken mensen die elkaar in donkere kroegen of op duistere plekken opzoeken. Op tv zien ze hetero's vrijen, vrijwel nooit twee jongens of twee meisjes. Er bestaan veel vooroordelen, ondanks tv-programma's, films en boeken met betere opvattingen.

j31

Op welke leeftijd merkt iemand homoseksueel te zijn? Er zijn jongens en meisjes die het op hun twaalfde weten. Anderen begrijpen het pas laat of verdringen die gevoelens. Sommigen kunnen van mannen en vrouwen houden. Veel homo's beleven hun coming-out als ze in de twintig zijn. Hoe kom je er achter? Je bent homo als je in gevoelens en gedachten, fantasie en dromen vooral door de eigen sekse wordt aangetrokken. Dat kan op school of op het werk zijn, op straat, in de trein, bij sport of films. De bewustwording kan moeizaam gaan. Jonge homo's en lesbiennes ondervinden weinig steun bij hun verlangen naar vriendschap en liefde.

Als jonge homoseksueel heb je vaak dezelfde vooroordelen als je omgeving. Het mag bijvoorbeeld niet vanwege het geloof. De bijbel of de koran verbiedt het volgens sommige traditionele gelovigen. Voor heterojongens zijn er voorbeelden genoeg waarvan ze kunnen leren hoe je een meisje krijgt. Maar hoe trek je als jongen de aandacht van een jongen? Of hoe pak je het als meisje aan als je op een ander meisje verliefd bent? Wat zal men in de familie, op school of op je werk ervan vinden? Stel je voor dat iedereen het te weten komt en je rotopmerkingen krijgt. Als jongere ben je al onzeker over jezelf, over je mogelijkheden, verlangens en toekomst.

Het is niet gemakkelijk over je diepste gevoel te praten met vrienden of familie die afwijzend staan. 'Hoe vertel ik het mijn ouders, mijn kennissen, enzovoort?' Die vraag heeft iets beladens, alsof je iets stouts gedaan hebt. Enkele tips:

1. bereid het gesprek voor met vrienden.
2. schrik niet van vooroordelen of onwetendheid.
3. gebruik dit gesprek niet om hen verwijten te maken
4. antwoord niet op oneerlijke vragen
5. doe geen beloften als 'vertel het niet aan...'
6. help hen aan informatie en gespreksmogelijkheden

Olaf Korderverder naar volgende pagina