naar vorige pagina
Some love too little, some too long.

Oscar Wilde was een dandy, die zich excentriek kleedde en geaffecteerd praatte. Een briljant causeur die volle zalen trok, zowel in Engeland, Canada als de Verenigde Staten. Toneelschrijver, dichter, auteur van 'The happy prince and other tales' en 'The picture of Dorian Gray'. Kortom: Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, op 16 oktober 1854 te Dublin geboren.
Hij wilde publiek om zich heen en genoot van aandacht. Het leven was een spel, vol verrassing en opwinding. In 1884 getrouwd, vader van twee zonen, maar nog altijd een grote naïeve puber.

De 16 jaar jongere Lord Alfred Douglas, sportief en knap om te zien, schreef ook gedichten en adoreerde Wilde. Hij wees de weg naar een nieuwe sensatie: spannende avontuurtjes met professionele types, jongens voor weinig geld.
Zijn vader, de markies van Queensberry was een ploert die zijn gezin terroriseerde. Nu wilde hij de vriendschap van zijn zoon met Wilde breken. Hij probeerde tijdens een voorstelling van Wilde's 'The importance of being Earnest' het publiek toe te spreken. Toen dat niet lukte deponeerde hij een open kaart op Wilde's club waarin hij hem beschreef als 'poserend als een somdomiet' - hij kon het woord niet spellen.

De familie dreef Wilde er toe de malloot tegen smaad te vervolgen: Lord Alfred wilde tegen zijn vader getuigen, zijn moeder en broer zouden de kosten betalen. Wilde verloor dit geding en werd door de markies beschuldigd van onfatsoenlijke handelingen met de 24-jarige Bosie. Het publiek keerde zich tegen Wilde, hij werd in de pers afgemaakt, zijn naam van affiches en programma's verwijderd. De rechtszaak eindigde op 25 mei 1895. De rechter vonnisde twee jaar dwangarbeid in de gevangenis van Reading. In zijn cel schreef gevangene C.3.3. een lange brief aan Bosie: het essay 'De Profundis'.

Na zijn vrijlating verliet hij Engeland en zwierf rond in Frankrijk en Italië. Zijn gezondheid werd slecht. Zijn vrouw had hem verlaten, de schande was te groot. Zijn kinderen zou hij nooit meer zien. Hij werd failliet verklaard. Hij schreef nog slechts 'The Ballad of Reading Goal' over zijn gevangeniservaringen. Bosie zocht hem op, ze woonden twee maanden samen, maar het werd een finale mislukking. Op 30 november 1900 overleed hij in een Parijse hotelkamer in de Rue des Beaux-Arts.

Yet each man kills the thing he loves,
By each let it be heard,
Some do it with a bitter look,
Some with a flattering word,
The coward does it with a kiss,
The brave man with a sword!

Some love too little, some too long
Some sell, and others buy;
Some do the deed with many tears
And some without a sigh:
For each man kills the thing he loves,
Yet each man does not die.

uit 'Ballad of Reading Goal' (Oscar Wilde, 1898)

wildenaar volgende pagina