naar vorige pagina
Katten en andere dieren

1.

Vorige week zag ik af en toe een witte magere kat op mijn balkon. Steeds rende ze weg als ik te dicht in de buurt kwam. Op een avond zat ze opeens in mijn flat. We keken elkaar diep in de ogen, toen vloog ze naar buiten. 's Nachts hoorde ik haar klaaglijk miauwen. Op een briefje op het prikbord in de hal reageerde een getatoeëerde forse jongeman: de poes logeerde bij hun op nummer 90, of ik wilde waarschuwen als ik haar spotte.

Een paar dagen zag noch hoorde ik de kat, maar vanochtend om half acht struikelde ik bijna over haar in het trappenhuis. Ze lag op de bovenste trede van een trap. Ik pakte haar op en ging met haar op mijn linkerarm, tas in de rechterhand naar nummer 90. Ik belde aan, moest even wachten en zag door het keukenraam een jonge vrouw (blote benen onder een t-shirt) naar me kijken. Ik hief de kat omhoog, de vrouw morrelde aan de deur, deed hem open net toen de kat zich uit mijn greep losbrak en in een wolk haren over de galerij wegvluchtte.

Jimbo, riep de vrouw, maar de kat verdween al om de hoek. De pink van mijn linkerhand bloedde behoorlijk, de druppels vielen op de grond. Onder de kraan houden, zei de vrouw en ze riep weer Jimbo, Jimbo. Met de pink in mijn mond ging ik terug naar huis. Twee diepe voren liet het lieve dier achter. Ik hield mijn hand in het koude hardstromende water en plakte een forse pleister op de wond. Het jeukt nog een beetje.

2.

Ik was in een vreemd huis. In de woonkamer stond een ouderwetse tafel, er waren geen stoelen. Wat deed ik daar, logeerde ik er, paste ik op? Ik liep de keuken in, die grensde aan een balkon. Het was een warme dag, maar de balkondeur en alle ramen waren dicht. Opeens schrok ik van een poes. Ze had lichtbruine cirkels om het lijf. Ik ben niet bang voor katten, maar dit beest moest weg. Ik jaagde het op richting balkon. De kat ging echter onder de tafel liggen.

Toen zag ik een grote, spetterende elektrische frituurpan op het aanrecht staan. In die pan dreef een kattenkop, de felgroene ogen waren open. Vreemd, maar ik moest me eerst met die lichtbruine poes bezig houden. Ik opende de balkondeur en het dier schichtte naar buiten. Juist toen ik de deur sloot, sprong een zwarte kat uit de pan. In paniek maakte ze rondjes in de keuken. De eerste kat wurmde zich door het gesloten bovenraampje naar binnen. Door een kier of zo, op een mysterieuze manier. Ze ging achter de zwarte aanrennen. Ik deed de deur weer open. De beide katten liepen naar buiten en ik werd wakker.


j32

3.

brief van Maria Duval

'Bij het openen van uw envelop heb ik een mysterieuze uitstraling gevoeld die van uw zending kwam. Ik heb een heel duidelijk visioen gehad. U bent geboren onder het teken van de 'Leeuw'. In de komende jaren en zelfs maanden zal u een geluksperiode beleven zoals u nog nooit beleefd heeft. De Zon, de onbetwiste heerser van uw persoonlijke Hemel schittert op dit ogenblik voor u. Maar in de verte zie ik ook enkele problemen. (...) Ik wil u graag als een vriendin terzijde staan. Opdat u deze periode maximaal zou kunnen benutten, geef ik u hierbij bovendien mijn vermaarde spiritistische talisman die fungeert als tussenpersoon tussen mensen en geesten en kosmische krachten. Deze talisman zal er ruimschoots toe bijdragen om deze periode van groot geluk, die u en de andere 'Leeuw' zullen beleven, te versterken.'

Zo begint de brief die Maria Duval, een Frans medium met smaragdgroene ogen, mij stuurde. In de bijgesloten folder wordt verteld dat zij al 23 jaar nauwkeurige en controleerbare voorspellingen deed en al tientallen vermisten met haar pendel wist terug te vinden. Ze had meer dan 2400 tv-optredens en was meer dan 8400 keer te gast bij radio-uitzendingen en verscheen in meer dan 700 krantenartikelen. Bovendien was ze de enige helderziende aan wie een audiëntie werd verleend door een vertegenwoordiger van paus Johannes Paulus II.

'In mijn familie hebben we generaties lang over spiritistische gaven beschikt. De gouden spikkels die u in mijn ogen zag, vormen het 'teken'. In de Middeleeuwen zou ik ervoor tot de brandstapel zijn veroordeeld. Mijn oom Camillo Vassalli werd als een heilige beschouwd in het dorpje waar hij als pastoor wonderen verrichtte. Hij stierf in 1953. Voordat hij overleed, liet hij zijn gaven op mij overgaan.'

Die oom gaf haar drie talismannen: voor rijkdom, liefde en geluk. De gelukstalisman kreeg ik toegestuurd. Maria schrijft: 'De grafische afbeelding bevat energetische krachten van een zeer hoog niveau en een grote hoeveelheid kosmische sleutels. Om elke negatieve uitstraling te vermijden mag niemand anders deze talisman aanraken. U kunt het meedragen in portemonnee of portefeuille als u geld nodig heeft of onder uw kussen bewaren indien u liefde zoekt.'

Ik was niet onder de indruk. Deze talisman was slechts een goudkleurig vierkant stukje karton, geen muntje, medaillon of bedeltje. Natuurlijk heeft Maria meer in de aanbieding: een horoscoop-voorspelling en gelukskalender voor 50 euro met gratis 22 tarot-hoofdkaarten en een test om psychische krachten te ontdekken, een Groot Occult Hulpprogramma. Die kalender ziet er echter armoedig uit, tarotkaarten heb ik al, testen kan ik gratis doen op internet, mijn geld geef ik liever aan nuttige zaken uit. Ik geloof niet in de handel van deze Maria. Maar toch: die andere 'Leeuw'? Wie zou dat zijn?

Olaf Kordernaar volgende pagina